Dodatkowo oprócz dobrej jakości dbamy o każdy szczegół.
Detale takie jak piękna etykieta, wieczko z grawerowanym logo czynią nasz miód produktem premium.
Co ciekawe pszczoły w rozwoju filogenetycznym są starsze od człowieka, stąd też od zarania naszych dziejów mogliśmy jako gatunek korzystać z produktów pszczelich. Dowód na to mogą stanowić recepty zawarte w papirusie Ebersa z 1555 roku przed Chrystusem, które zawierały informacje o wykorzystaniu przez Egipcjan miodu do leczenia ran, oparzeń, zatruć a także chorób oczu i wątroby.
Starożytni Grecy także stosowali miód do czyszczenia ran. Hipokrates uważany za ojca medycyny stosował miód do leczenia chorób wątroby, płuc i oskrzeli.
O niezwykłych właściwościach miodu mówi także Stary i Nowy Testament. Koran podkreślał, że miód jest lekiem duszy i ciała, a Mahomet stwierdził, że w miodzie tkwi zbawienie rodzaju ludzkiego.
W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, rozróżniamy trzy zasadnicze jego typy:
nektarowy (kwiatowy), spadziowy, mieszany (nektarowo – spadziowy).
Miody nektarowe w większości wypadków są jasne, a tylko jego nieliczne rodzaje mają zabarwienie o odcieniu od ciemnożółtego do brązowego. Na ogół miody nektarowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Najczęściej miód pochodzi z nektaru różnych roślin,jednakże w niektórych okolicach, gdzie znaczne obszary obsiane są czy porośnięte roślinami jednego gatunku, pszczelarze mogą uzyskać miody odmianowe, w których powstaniu bierze udział w ogromnej większości nektar jednej rośliny.
Miód akacjowy
Zawiera dużą ilość fruktozy i dlatego krystalizuje się bardzo powoli. Czysty miód akacjowy ma barwę jasnokremową, przechodzącą w bezbarwną. Po skrystalizowaniu, od białej do słomkowej. W pełni dojrzały miód akacjowy odznacza się większą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe.
Miód akacjowy ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnego nieżytu żołądka, zapaleń błony śluzowej i stanów skurczowych jelita cienkiego i grubego. W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyspiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń . Wzmaga też odporność błony śluzowej na działanie soku żołądkowego. Wpływa również na perystaltykę jelit.
Miód gryczany
Zabarwienie ma ciemne aż do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach, umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę ciemnobrunatnej prawie czarnej. Po krystalizacji na ogół przyjmuje barwę brązowa. Charakteryzuje go bardzo silny zapach kwiatów gryki, ma ostry smak, a nawet zdaniem niektórych piekący.
Gryka wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością magnezu, dlatego też miód gryczany jest wysoce ceniony w diecie antynowotworowej. Ponadto zawiera dużo witaminy C oraz odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną.
Miód gryczany zalecany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia – szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby oraz osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci ten miód jest bardzo przydatny.
Miód lipowy
Wyróżnia się nie tylko silnym aromatem, przypominającym woń kwiatów lipy, ale i dość ostrym, pikantnym, a nawet często lekko gorzkim smakiem. Płynny ma barwę zielonkawożółtą do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą.
Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne, np. hesperydynę, garbniki, saponiny itp. W związku tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne. Spożywanie miodu lipowego wpływa również na obniżanie ciśnienia krwi. Miód ten stosowany jest również przy przeziębieniach, w leczeniu anginy, zapaleniu zatok, oskrzeli, schorzeniach reumatycznych, a także nerwicach.
Miód wielokwiatowy
Pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i górskich. Ma barwę jasnokremową, ale i herbacianą. Po skrystalizowaniu się jest jasnoszary lub jasnobrązowy. Ten miód ma bardzo silny zapach podobny do zapachu wosku. Smak bardzoróżnorodny zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.
Miód wielokwiatowy wykorzystywany jest szczególnie przy leczeniu chorób alergicznych. Mnogość różnych antygenów pyłkowych pozwala na stosowanie go w myśl podstawowej zasady hemeopatycznej „similia similibus curantur” (podobne podobnym lecz).
Miód nektarowo – spadziowy
Powstały z nektaru roślin miododajnych i spadzi z drzewa liściastego. Łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego.Miód ten jest zdecydowanie ciemniejszy niż miód nektarowy – kolor brązu, odcień zieleni. Naturalnie – w stanie ciekłym jest zdecydowanie ciemniejszy niżeli w postaci skrystalizowanej. Smak tej odmiany miodu zależy od roślin, z których pozyskiwany był surowiec. Najczęściej jednak ma słabo wyczuwalny, lekko korzenny zapach, słodki smak, czasem z łagodnym gorzkawym posmakiem.Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu. Ma zdolność blokowania ołowiu. Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest bezbarwny albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu jest barwy białokremowej. Krystalizuje się szybko ze względu na dużą zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą.
Rzepak jako roślina zawiera olejki eteryczne, garbniki, goryczki, sole mineralne, witaminy z grupy B, K i C. Nektar rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy. Wątroba bardzo łatwo przyswaja miód rzepakowy ponieważ zawiera on prawie wyłącznie cukry proste ( z przewagą glukozy).
Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach układu krążenia (miażdżycy), w chorobach wątroby oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry. Dzięki acytycholinie- która jest obecna w miodzie rzepakowym, spożywanie tego miody wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanowo- tłuszczową mięśnia sercowego. Ponadto miód rzepakowy wyrównuje w organizmie niedobory potasu, obniża ciśnienie krwi. W przypadku oparzeń miód rzepakowy zapobiega powstawaniu pęcherzy.
Miód wrzosowy
W stanie płynnym ma zabarwienie czerwonobrunatne. Krystalizuje się dość szybko, przybierając konsystencję galaretowatą. Ma silny aromat przypominający zapach kwiatów wrzosu. W smaku niezbyt słodki, lekko gorzkawy, ostry.
Zalecany przy chorobach dróg moczowych i prostaty, przy kamicy nerkowej oraz przy zapaleniach jelit i biegunkach.
Miody smakowe
Powstały z myślą o Naszych Miodożercach. Nie tajemnicą jest to, że nieustannie staramy podążać za trendami – i tak jest w tym przypadku. Ponadto jest to świetna alternatywa dla osób,które nie są wielkimi fanami miodu – czytaj DZIECI. Dodatkowo miody smakowe urozmaicą dania nie w jednej kuchni!
Definicja miodów smakowych – jest to wysokiej jakości miód kremowy (kremowany ) z domieszką produktów bezglutenowych bądź owoców liofilizowanych.
Często pytacie co to znaczy miód kremowany?
Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu i jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Potem miód przechodzi całkowicie naturalny proces krystalizacji. Podczas niego w miodzie zachodzą reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód staje się twardy i pojawiają się problemy ze smarowaniem czy wyjmowaniem ze słoika.
Czas krystalizacji miodu uzależniony jest już od jego rodzaju. Najszybciej możemy ją zaobserwować w miodzie rzepakowym, bo już kilka dni od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Krystalizacja zależy też od kilku innych czynników, takich jak temperatura przechowywania czy dostęp powietrza.
Kremowanie miodu jest procesem, dzięki któremu miód zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się. Postać miodu po kremowaniu przypomina, zresztą jak sama nazwa wskazuje, gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów. Dzięki temu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością wyjąć i rozsmarować na pieczywie.
„Liofili…. – jaka???” – to też są Wasze słowa:) Liofilizowany owoc – wytwór dzisiejszych czasów 🙂 . fachowo: Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Co w konsekwencji czyni owoc produktem odpowiednim do połączenia z miodem – naszym miodem :).
Miód malinowy
( 95% kremowany miód wielokwiatowy + 5% liofilizowana malina)
Istna owocowa słodycz, a zarazem dobrodziejstwo miodu wielokwiatowego oraz malin.
Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i antywirusowo – są niezastąpione podczas okresów obniżonej odporności!
miód wielokwiatowy jest bakteriobójczy ale także stosowany jest w leczeniu chorób alergicznych.
Do zalet połączenia miodu z maliną należy dodać: idealny do kanapek, owsianki, naleśników, gofrów. Smakowicie wzmacnia malinową herbatę .
Miód z kakao
( 92% kremowany miód wielokwiatowy + 8% bezglutenowe kakao)
Pyszna i ZDROWA alternatywa dla kremów czekoladowych zawierających: olej palmowy, mleko odtłuszczone w proszku, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, serwatka w proszku, emulgator lecytyny oraz wanilina czyli związek chemiczny, będący jednym ze składników zapachowych wanilii.
DOSKONAŁY DODATEK DLA NAJMŁODSZYCH ALE I STARSZYCH nr JEDEN do kawy!
naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy bezcennych dla naszego zdrowia; jest bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor, badania wykazały, że dzięki tym minerałom lepiej radzimy sobie ze stresem oraz mamy lepszą koncentrację;zawiera witaminy A, E, witaminy z grupy B oraz flawonoidy.
Właściwości miodu wielokwiatowego :
– stosowany w leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych
– wzmacnia serce i naczynia krwionośne
– wspomaga leczenie chorób wątroby i woreczka żółciowego
– ma działanie bakteriobójcze zapobiega problemom z żołądkiem i jelitami
jest cennym źródłem energii dla osób osłabionych, zarówno fizycznie, jak i psychicznie
Miód z czarną porzeczką
( 95 % kremowany miód wielokwiatowy i 5% liofilizowana czarna porzeczka)
Prawdziwa bomba zdrowia i smaku, a tym samym możliwość korzystanie z właściwości naturalnego miodu oraz czarnej porzeczki, gdyż owoce poddane liofilizacji zachowują swoje cenne wartości odżywcze.
Przyznasz szczerze, że to dość nieoczywiste połączenie. Słodkość miodu + kwaśny owoc to dość ciekawe połączenie. Stosowany jako zamiennik dżem. Nasi „Miodożercy ” wcinają go łyżeczkami- i ci mali i co nieco starsi:)
Właściwości miodu z czarną porzeczką:
– bogaty w witaminę C,
– wzmacnia odporność,
– zapobiega zbyt dużemu stężeniu glukozy we krwi oraz obniża
cholesterol dzięki zawartości znacznej ilości błonnika,
– alternatywa dla tradycyjnego miodu – idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Miód z borówką ( 95% kremowany miód wielokwiatowy i 5% liofilizowanej borówki)
Wspaniała forma połączenia naturalnego miodu, przełamana smakiem borówki.idealny w smaku , ale także posiadający właściwości prozdrowotne. Dodatkowo piękny kolor – zachęca do konsumpcji. Świetny podczas śniadania-jako dodatek do owsianki oraz idealny dodatek do lodów śmietankowych.
Nie od dziś wiadomo , że miód to samo zdrowie. W tym przypadku wzbogacone dodatkowymi walorami owocu -borówki. owoce te są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Miód z cynamonem cejlońskim
( 97 % kremowany miód wielokwiatowy i 3%cynamon cejloński)
Idealne połączenie słodkiego nektaru z rozgrewającą przyprawą korzenną.Miód wielokwiatowy – znany z wyjątkowych właściwości wspomagających organizm oraz cynamon cejloński to idealne połączenie.
Według literatury cynamon posiada następujące właściwości: jest doskonałym środkiem w walce z wolnymi rodnikami, które stymulują procesy starzenia się komórek, wspomaga pracę mózgu,
jest doskonałym środkiem rozgrzewającym. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłego mleka ale również wyśmienicie smakuje do latte – przetestowaliśmy niejednokrotnie.
Miód z pierzgą (90% kremowany miód wielokwiatowy i 10% pierzga pszczelej)
Połączenie naturalnego miodu z produktem pochodzenia pszczelego – pierzga jest idealnym połączeniem . Niektórzy pokusili się o okrzykniecie go „krzepkim miodem „… co uważamy za zasadne. Bogactwo naturalnego miodu + właściwości pierzgi to duet idealny.
Wielu z Was pyta nas na stoisku – „pierzga ? Co to ?” Spieszymy z wyjaśnieniami – pierzga jest to pyłek pszczeli, który pszczoła wniesie do ula i ubije w ramkę . Dodatkowo wzbogaci go o swoje enzymy i „podda” procesowi fermentacji( w obecności bakterii kwasu mlekowego )
Skład pierzgi jest baaardzo szeroki : szereg witamin :A, B1,B2, B3,B6, C, PP, E, D,H, K,B12 oraz minerałów (żelazo, fosfor, potas, miedź, sód). Doskonale sprawdza się podczas regenerowania organizmu po chorobach , reguluje działanie układu pokarmowego. Okrzyknięta jako naturalny antybiotyk . dodatkowo wykazuje właściwości immunostymulujące, przeciwnowotworowe oraz wspomagające leczenie chorób wątroby i układu krążenia ) . Tak wiec połączenie miodu i pierzgi wydaje się być idealne / doskonała porcja zdrowia . Poprzez bogaty skład mikrobiologiczny. Nasz miód z pierzga jest produktem wysokiej jakości . Aby jego degustacji buła przyjemna – przed połączeniem pierzgi z miodem kremowany rozdrabniamy granulki pierzgi za pomocą noży siekających w nowoczesnym robocie kuchennym matki Thermomix ten proces pozwala na rozdrobnienie twardych granulek przez co – pierzga rozpuszcza się w miodzie – czyniąc go bardziej aksamitnym .
Miód z imbirem (98% Kremowany miód wielokwiatowy i 2 % liofilizowanego imbiru)
Mieszanka miodu wielokwiatowego z domieszka imbiru. Jedna z najbardziej wyrazistych mieszanek – wszystko po to by aromat miodu był wyczuwalny w herbacie . Miód z imbirem słynie ze swoich właściwości leczniczych, szczególne zastosowanie znajduje w leczeniu chorób gardła i krtani – doskonale wspiera organizm w walce ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
Miód z pomarańcza (95% kremowany miód wielokwiatowy i 5% liofilizowanej pomarańczy)
Można byłoby się pokusić o użycie stwierdzenia „egzotyczne połączenie „. Kolejny przykład zaskakującej mieszanki słodkiego miodu z cytrusowym / kwaśnym posmakiem pomarańczy. Zdecydowanie pobudzi kubki smakowego u większości smakoszy. Idealny dodatek do herbaty – tej klasycznej jak i rozgrzewającej – podkreślone laską cynamonu.
Osobiście sam smak -przypomina mi okres Świąt Bożego Narodzenia. smakując tego miodu udziela nam się nostalgia .
Właściwości miodu wielokwiatowego są doskonale znane:
wspomaga odporność polecany dla alergików,zawiera cukry proste.
A bogactwo pomarańczy , chociażby bogatej w wit. C czyni ten miód idealnym połączeniem dla osób które chcą wzmocnić swoją odporność.
W sezonie jesienno-zimowym powstał z myślą , a nawet jako odpowiedź na Wasze oczekiwania. Drodzy Miodożercy. Osobiście uwielbiam ♥️ dodawać je do herbaty w chłodne dni. MOCNA herbata + miód z pigwa = BRZMI smacznie – prawda?
Miód z pigwowcem (95% kremowany miód wielokwiatowy i 5 % liofilizowany owoc pigwowca)
Połączenie słodyczy – jaka jest miód z kwaśnym smakiem pigwowca jest idealnym połączeniem. Miód ten posiada niezwykła glebie smaku . Idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty – w chłodne dni. Dodatkowo można go wykorzystać w kuchni , gdyż jako słodko / kwaśny smak sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych potraw. Niewątpliwie miód z pigwowcem sprawdzi się jako pyszny sposób na wzmocnienie odporności.
Miód z pyłkiem pszczelim ( 90% kremowany miód wielokwiatowy i 10% pyłek pszczeli)
Produkt ten jest odpowiedzią na oczekiwania naszych Miodożerców. Czas pandemii sprawił , ze produktem nr 1 wśród produktów pszczelich stał się pyłek pszczeli. Co to takiego ?
Jest to biało roślinne zbierane przez pszczoły – jeden z pierwszych pokarmów , którymi żywią się pszczoły po zimowli. Pyłek pszczeli daje pszczołom olbrzymi zastrzyk energii przez co rodziny pszczele dochodzą do pełni sił przed sezonem . Czyż natura nie jest wspaniała ??? Daje nam samo bogactwo . Wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego . Naukowcy wymieniają w nim 250 różnych związków . Wśród nich : cukry proste ( fruktoza i glukoza ), kwasy tłuszczowe, 30 aminokwasów oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń , magnez , sód, żelazo, cyn. Jest to także źródło wielu witamin : A, B1, B2, B3, E, C, PP, D.
Samo zdrowie ! Dodatkowo połączenie z miodem z naszej pasieki – zestawienie idealne !
Szereg badań potwierdza korzystny wpływ obydwu składników na organizm człowieka . Stanowią one bardzo cenna odżywkę dla organizmu człowieka . Wzmacniają apetyt, wzmacniają organizm, przeciwdziałają anemii. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych, ponieważ skutecznie leczy katar sienny, astmę .